Økologisk rensning

De fleste ser klart vand i en sø som et tegn på, at det er et sundt økosystem i søen, og det mangfoldige dyreliv trives. Dette kunne også sagtens være tilfældet da en algefyldt sø som reelt altid er et tegn på at søen er kommet i ubalance ved tilførelsen af for mange næringsstoffer som følge af forurening. Udover at for mange alger i en sø er med til at ødelægge det naturlige økosystem i søen, er det heller ikke kønt at kigge på. Det får mange ejer af private søer til at ty til mere drastiske midler.

Halm redder fiskene

Alger kan dræbes ved hjælp af forskelige kemiske stoffer, ofte kobberbaseret, men dette dræber ikke kun alger, det er også giftigt for miljøet og dets dyreliv. Selvom rensning af søer med giftige stoffer er ulovligt i de fleste lande, bliver det desværre hyppigt brugt i privatejede søer og damme, specielt hos golfklubber. Heldigvis er den økologiske bølge trumfet frem i manges bevidsthed, og forskere har fundet en økologisk, billig og let måde at rense mindre søer for alger. Man tager ganske enkelt en halmballe eller to og smider dem i vandet.

Naturlig gift

Specielt byg har en dokumenteret effekt imod alger, men også lucerne har vist sig at virke. Metoden foregår på den måde, at halmballens strå bliver nedbrudt i vandet og frigør stoffer der kaldes quinoner. Man har i gennem laboratorieforsøg vist, at quinoner har en giftig effekt på alger, hvilket resulterer i, at algevæksten stopper helt eller bremses markant. Indtil videre har forsøgene vist at quinonernes effekt på algerne varer ca 2-4 måneder, herefter er halmballerne for det meste løbet tør for de stoffer, der er giftige for algerne og man smider nogle nye i. Ganske simpelt og man har ikke fundet, at det nogen negativ effekt på dyre- eller plantelivet i søen.